Їжа
robertss 08.09.2023 Article
Корисні властивості айви та її смак відрізняються від інших фруктів. Це один із небагатьох фруктів, який не завжди вдається з’їсти сирим, надто вже айва тверда, але вона теж потрібна нам і нашому здоров’ю. А яка вона запашна!
подивитися фото
подивитися відео
Айва (Cydonia oblonga) — фрукт, плід дерева айва звичайна (вона ж айва довгаста). Це стародавній фрукт, виростав у різних частинах Азії та Середземномор’я. Її вирощували ще в Стародавній Греції та Стародавньому Римі.
Айву вирощують на Кавказі, в Закавказзі та Середній Азії — саме айва з цих регіонів найдоступніша росіянам.
Корисні властивості айви
Корисна властивість айви № 1 Айва багата поживними речовинами
Айва містить клітковину і кілька важливих вітамінів і мінералів, що робить її впевненим доповненням практично до будь-якої дієти.
Вміст корисних речовин у 100 г айви (а це приблизно трохи менше половини 1 плоду, середня вага — 250 г)
- Калорії: 52 ккал
- Жири: 0 г
- Білок: 0,3 г
- Вуглеводи: 14 г
- Клітковина: 1,75 г
- Вітамін C: 15% від денної норми
Так, айва містить помірну кількість вітаміну С і міді, а також невелику кількість вітамінів групи В, заліза, калію і магнію, але при дуже невеликій кількості калорій! Це чудова корисна властивість айви!
Смачний домашній пиріг з айвою, рецепт див. тут
Корисна властивість айви № 2 Айва містить антиоксиданти.
Багато з переваг, пов’язаних з айвою, пов’язані з багатим вмістом антиоксидантів.
Антиоксиданти зменшують метаболічний стрес, зменшують запалення і захищають клітини від пошкодження вільними радикалами. Деякі дослідження показують, що антиоксиданти в айві, зокрема флавоноли, захищають від хронічних захворювань, таких як хвороби серця.
Корисна властивість айви № 3 Айва справляється з нудотою, викликаною вагітністю
Деякі з найпоширеніших симптомів на ранніх термінах вагітності — нудота і блювота. Дослідження показують, що айва може допомогти полегшити ці симптоми.
Одне дослідження за участю вагітних жінок показало, що 1 ст. л. (15 мл) айвового сиропу для зменшення нудоти була значно ефективнішою, ніж 20 мг вітаміну B6. Наукові розробки в цьому напрямку тривають.
Курка тушкована з айвою, рецепт див. тут
Корисна властивість айви № 4 Айва полегшує проблеми з травленням
Айва здавна використовувалася в традиційній і народній медицині для лікування різних розладів травлення. Нещодавні дослідження показують, що екстракт і сік айви можуть захищати тканини кишківника від ушкоджень, пов’язаних із виразковим колітом. Наукові розробки в цьому напрямку тривають.
Корисна властивість айви № 5 Айва допомагає лікувати виразку шлунка
Рослинні сполуки айви допомагають запобігти та лікувати виразку шлунка. В одному з проведених досліджень сік айви зміг придушити ріст H. pylori, бактерії, що викликають виразку шлунка. Наукові розробки в цьому напрямку тривають.
Узбецькі манти з бараниною та айвою, рецепт див. тут
Корисна властивість айви № 6 Айва зменшує симптоми печії
7-тижневе дослідження за участю 80 дітей з кислотним рефлюксом, що спричиняє печію, показало, що щоденне вживання добавок айвового сиропу є таким самим ефективним, як і ліки, які традиційно використовуються для полегшення симптомів цього стану. Крім того, в 4-тижневому дослідженні за участю 96 дітей із кислотним рефлюксом використання концентрату айви поряд із традиційними ліками поліпшило симптоми, такі як блювота, відраза до їжі, відрижка та біль у животі, більшою мірою, ніж прийом одних ліків.
У дослідженні, проведеному за участю 137 вагітних жінок, 10 мг сиропу айви, прийнятого після їди, також показали, що він так само ефективний, як і традиційні ліки.
Корисна властивість айви № 7 Айва здатна захистити від деяких алергічних реакцій
Айва може придушити активність певних імунних клітин, відповідальних за алергічні реакції.
Є навіть ліки від алергії, приготовані на основі лимонного соку та екстракту плодів айви. Кілька досліджень підтверджують його здатність лікувати легкий алергічний нежить. Наукові розробки в цьому напрямку тривають.
Пюре з пастернаку та айви з коріандром, рецепт див. тут
Корисна властивість айви № 8 Айва підтримує імунітет
Айва здатна підтримувати імунну систему, оскільки, як було сказано вище, має антибактеріальні властивості. У 100 г айви — 15% денної норми вітаміну С, необхідного для здорової імунної системи, що функціонує.
Також у 100 г — не менше 13% денної норми клітковини. А її достатнє споживання підтримує здорові бактерії, що живуть у вашому травному тракті, відомі під загальною назвою мікробіом (мікрофлора) кишечника. Підтримка здорового мікробіома зменшує запалення і підвищує опірність інфекціям, які спричиняються шкідливими бактеріями в шлунково-кишковому тракті.
ВАЖЛИВО. Айва — один із найостанніших фруктів у році. Хіба що продаж хурми може початися пізніше. Ранні сорти айви прибирають наприкінці серпня — на початку вересня. Середні та пізні — наприкінці жовтня.
Рання айва відразу ж придатна для їжі. У пізніших сортів технологічна стиглість настає через 20-40 днів: за цей час айва дозріває, поступово покращуючи смак, текстуру, колір і аромат. Цікаво, що через два тижні після закладання на зберігання в плодах айви спостерігається найбільший відсоток накопичення цукрів, який потім поступово знижується; те саме відбувається з кислотами і пектинами.
ПОРАДА. Будьте обережні! За всіх корисних властивостей айви, не їжте її за плевритів і закрепів.
Запечена айва з часником і розмарином, рецепт див. тут
Як їсти айву
Розібравшись із корисними властивостями айви, приступаємо до найсмачнішого. На відміну від більш популярних фруктів — яблук і груш, на які вона так схожа і з ким споріднена, айву рідко їдять у сирому вигляді. Навіть стигла айва має кислий і терпкий смак. Айва, як правило, потребує кулінарної обробки: з неї роблять джеми, варення та чатні, варять компоти, її додають у м’ясні страви, кладуть у пироги.
Перед тим як готувати, айву розріжте, а насіння обов’язково видаліть — у ньому містяться отруйні речовини, які зникають під час термообробки. Збираючись чистити айву, майте на увазі, що вам знадобиться ніж із дуже міцного металу, тому що айва дуже жорстка.
Щоправда, подекуди в південних краях є солодкі різновиди айви, які не обов’язково запікати або тушкувати. А на Близькому Сході у свіжому вигляді їдять і звичайну, в’язко-кислу. Але це, скоріше, винятки, хоча ідеальне для роботи всіх корисних властивостей айви.
Нарізавши айву скибочками, помістіть її в каструлю з водою і невеликою кількістю цукру, дайте їй покипіти, поки м’якоть не стане м’якою. Ви також можете поекспериментувати з додаванням таких спецій, як ваніль, кориця, імбир і кардамон.
Компот з айви, рецепт див. тут
Смачна та корисна айва в національних кухнях
Якщо в дитинстві ви проводили канікули не в Туреччині, а на Кавказі, обов’язково згадайте, як готують там компот з айви. Збирають горбкуваті плоди, миють, дбайливо чистять і розкладають по стерилізованих банках — разом із пурпуровими ягодами кизилу. Потім вміст банок заливають гарячим сиропом і закривають кришкою. Наступного дня сироп зливають, варять його хвилин 30-40 і знову заливають ним айву.
Айва — взагалі частий інгредієнт страв кавказької та середньоазіатської кухні. Традиційне поєднання — айва з м’ясом, особливо з бараниною. Кислота айви нейтралізує жирність страви — теж, до речі, ще одна (дев’ята) корисна властивість айви. Сам фрукт, просочуючись м’ясним соком, стає м’яким. Айву кладуть також у страви з ягнятини, свинини, курки, качки, гуски. Кажуть, що дехто додає кілька шматочків свіжої айви в борщ або солянку — для кислинки.
В Узбекистані роблять плов з айвою. Готується він як звичайний плов, половинки айви додають одночасно з морквою, причому айви кладуть багато — майже скільки й м’яса.
Печена айва, рецепт див. тут
Що приготувати з айви
Існують і нетрадиційні рецепти з айвою. Її кладуть у фарш для вегетаріанських голубців, запікають сендвічі на зерновому хлібі з айвою і блакитним сиром. До речі, якщо половинки айви очистити від шкірки та насіння і помістити в миску з водою, підкисленою соком лимона, вона збереже свій колір, а її терпкий смак трохи пом’якшується.
Найчастіше з айви готують десерти. Цей фрукт просто створений для всіляких желе, солодких соусів, мармеладів, адже в ньому так багато пектинових речовин. Цікаво, що словом «мармелад» спочатку називався саме айвовий мармелад. Це був португальський винахід, найдавніший із європейських мармеладів. Португальською marmelo — «айва». У Португалії з айвовим мармеладом зазвичай їдять молодий сир.
Можна також приготувати фаршировану айву з родзинками, горіхами та медом. А можна покласти в половинки айви по ложечці олії та меду, запекти у формі до м’якості й подати з сиром маскарпоне та печивом.
Але найлегший і безпрограшний варіант — скропити скибочки айви солодким вином, посипати цукром і корицею і, накривши фольгою, запекти в духовці. Тільки запікати потрібно дуже довго — близько 3 годин — і всього лише при 100-120 °С.
А ще для багатьох головна відмінність айви — божевільний, дуже тонкий і природний аромат. І якщо запекти її з медом і вершковим маслом, вийдуть найсмачніші у світі ліки від бронхіту, запалення легенів і взагалі від будь-якого кашлю. Тільки крім кашлю курця, звісно, але в цьому разі навіть корисні якості айви не спрацюють.